Picie ziół i różnego rodzaju herbatek to znakomity sposób na zdrowie, tym lepszy, że całkowicie naturalny. Pozwala to uporać się z różnego rodzaju dolegliwościami w nieuciążliwy sposób. Czasem nawet może być on przyjemny, gdyż niektóre zioła potrafią naprawdę dobrze smakować! Najlepszym tego przykładem jest ketmia szczawiowa czy malwa sudańska, która jest często pita jako smaczna herbata, ale też wykazuje cenne właściwości prozdrowotne.
Nie tylko mięta
Smak niektórych ziół nie należy do przyjemnych – najczęściej są one gorzkie, jak na przykład dziurawiec, chmiel czy lukrecja (mimo iż robi się z niej słodycze), dlatego ich picie jest sporym wyzwaniem. Kiedy nie można się do tego przekonać, stosuje się zioła w tabletkach czy naparach, nierzadko opartych na alkoholu. Jeszcze lepszym sposobem jest też jednak szybkie picie naparów, nawet jednym haustem, choć specjaliści przekonują, że ich działanie jest najlepsze wtedy, kiedy pije się je małymi łykami, delektując się smakiem. W wielu przypadkach jest to możliwe. Bardzo przyjemny smak ma na przykład rumianek, wielu osobom smakuje też koper włoski. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest mięta, która przy tym często występuje z różnego rodzaju dodatkami, na przykład z aromatem i smakiem jabłka. Do smacznych ziół zdecydowanie należy też malwa sudańska czy hibiskus właściwy i ketmia szczawiowa. Są to wszystko odmiany tej samej rośliny, powszechnie pitej jako herbata. Warto jednak pić napary z niej także dla zdrowia, wykazując walory prozdrowotne, jakie ma hibiskus właściwości tej rośliny są naprawdę nieprzeciętne.
Hibiskus właściwości
Jest wiele powodów zdrowotnych, dla których warto sięgać po herbatki czy napary z hibiskusa i jego różnych odmian. Najważniejsze jest to, że napar z malwy sudańskiej obniża ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu, więc często sięgają po niego osoby w podeszłym wieku, gdyż problemy takie często występują u seniorów, choć oczywiście nie tylko. Co więcej, ma on działanie moczopędne, pomaga więc przy schorzeniach pęcherza, przyspieszając wypłukiwanie z niego bakterii, a także przy problemach z nerkami. Poza tym ogólnie wzmacnia odporność, jest bogaty w witaminy (zwłaszcza C) i nienasycone kwasy tłuszczowe.