Sezon letni to idealny czas na spożywanie pysznych i świeżych owoców. Jest to zdrowy składnik wielu przekąsek, które umilają spędzanie chwil razem z rodziną, czy też z przyjaciółmi. Jednym z najbardziej lubianych smakołyków przez niemal wszystkich są ciasta. W upalne dni perfekcyjnie sprawdzają się te z dodatkiem orzeźwiających owoców. Aby nasz wypiek wyszedł idealnie, warto pamiętać o kilku prostych zasadach.
1. Korzystaj z dobrej jakości składników
Podstawą każdego ciasta jest mąka. Aby nasze ciasto pięknie wyrosło, warto pamiętać o wyborze tej, przeznaczonej specjalnie do wypieków. Na stronie www.basiazsercem.pl znajdziemy precyzyjny poradnik, który pozwoli nam dobrać tą odpowiednią. Ponadto, musimy zwracać uwagę na termin przydatności pozostałych produktów: mleka oraz jajek.
2. Przesiej mąkę
Zanim dołączysz mąkę do reszty swoich składników ważne, aby została ona przesiana. Dzięki temu zostanie napowietrzona, a całe ciasto stanie się pulchniejsze. Warto najpierw dodać do mąki proszek do pieczenia, następnie przesiać taką „mieszankę” i połączyć ją z resztą składników.
3. Uważaj z cukrem
Cukier to ważny składnik, nadający wypiekom wyjątkowy smak. Zbyt duża ilość słodzika sprawia, że na powierzchni ciasta tworzy się twarda, ciemna powłoka, mająca nieco kwaśno-gorzki smak (przez co niestety nie nadaje się do zjedzenia).
Przygotowując ciasta z owocami pamiętajmy, że one same zawierają sporo naturalnie występującego cukru, dlatego łatwo przesłodzić nasz wypiek.
4. Rozmroź owoce
Jeśli nie dysponujesz świeżymi owocami i zamierzasz przyrządzić ciasto z tymi mrożonymi – pamiętaj, aby rozmrozić je przed dodaniem ich do masy. W przeciwnym razie, zbyt duża ilość wody może sprawić, że ciasto nie wyjdzie zgodnie z naszymi oczekiwaniami (na przykład nie wyrośnie).
5. Obtocz owoce
Aby owoce, które dodajemy do ciasta, nie opadły na spód – należy obtoczyć je uprzednio w mące ziemniaczanej i w mące pszennej. Sprawi to, że nasz dodatek utrzyma się na powierzchni ciasta, a po wyjęciu blachy z piekarnika nie będziemy zawiedzeni widokiem owoców tylko na dnie. Więcej ciekawych porad znajdziesz na www.basiazsercem.pl