Przyprawy korzenne nadają potrawom nieco orientalny smak. Związane są również z polską zima i okresem świątecznym – zapach goździków i cynamonu kojarzy się z zimowymi wieczorami i idealnie pasuje do ciast i aromatycznej herbaty spożywanej przy ogniu kominka. Brownie z dodatkiem przyprawy do piernika z pewnością zachwyci każdego, kto uwielbia korzenne przyprawy o każdej porze roku!
Składniki:
- 100 g
- 90 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- przyprawa do piernika lub po pół łyżeczki imbiru, goździków, ekstraktu z wanilii i gałki muszkatołowej
- szczypta solidnie
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao i przyprawy. Dokładnie wymieszać i przesiać. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Całe jajka roztrzepać z cukrem, dodawać porcjami sos czekoladowy, ciągle mieszając. Następnie dodać suche składniki i wymieszać, aż masa będzie gładka. Wygodne będzie użycie miksera.
Blaszkę o wymiarach 20×20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temperaturze 160 st. Celsjusza przez około 30-35 minut. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie surowe.
Gotową polewę czkoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy brownie nieco przestygnie, polać wierzch ciasta. Można udekorować ulubionymi składnikami – orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi, owocami.
Brownie wiele ma „twarzy”
Wilgotne ciasto szybko zyskało uznanie i… wiele różnych form. Obecnie do jego przygotowania stosuje się nie tylko tradycyjne składniki, w tym mąkę, która jest bazą, ale również banany, ciecierzycę, a nawet fasolę. Są to zdrowsze wersje standardowego deseru, które smakują równie dobrze. Kluczowa dla brownie jest jakość czekolady. Im lepsza, tym wspanialsza konsystencja ciasta i bardziej wyborny smak. Piernikowe brownie jest również doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, świątecznego piernika. Jego korzenny smak z pewnością zachwyci najbliższych!