Sernik to tradycyjny polski deser, który większość osób przygotowuje na uroczyste święta i inne rodzinne spotkania, czy wyjątkowe okazje. Każda babcia, mama ma swoje unikalne triki, przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym to ciasto ma niepowtarzalny i jedyny smak. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niezależnie od tego, który rodzaj sernika chcesz przygotować, pamiętaj o pięciu elementarnych zasadach.

Przepis

Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz sernik, skorzystaj z rad profesjonalistów. Na stronie internetowej https://najlepszewkuchni.pl/  znajdziesz dokładne wytyczne, co do listy potrzebnych produktów. Znajdziesz tam również proste triki i wskazówki, dzięki którym Twój deser będzie smaczny.

Produkty

Wybieraj składniki najlepszej jakości. Podstawę sernika stanowi twaróg. Jego konsystencja powinna być lekko grudkowa lub jednolita, w zależności od rodzaju tego deseru, który chcesz przygotować. Jeśli nie mieszkasz w Polsce, specjaliści ze strony Najlepszewkuchni.pl, podpowiedzą Ci, jaki inny ser możesz wykorzystać zamiast twarogu.

Dodatek mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej

Wybór odpowiedniej mąki jest bardzo ważny, by Twój sernik miał właściwą strukturę. Trzeba jednak zachować ostrożność. Zbyt duża jej ilość może sprawić, iż nasze ciasto będzie sypkie i zwarte.

Nie dodawaj proszku do pieczenia. Bez niego i tak sernik wyjdzie dobry.

Pieczenie i studzenie

Sernik należy piec na środkowym ruszcie piekarnika, z włączonym termoobiegiem, w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni Celsjusza. Warto przykryć ciasto folią aluminiową, by zachować jego biały kolor. Wiele osób uważa, że idealny sernik powinien piec się w temperaturze 150 stopni. Ciasto należy studzić przez godzinę w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiami, następnie warto pozostawić je w temperaturze pokojowej i dopiero potem przechowywać w lodówce przez dwanaście godzin.

Jak widać przygotowanie sernika nie jest takie trudne. Warto jednak pamiętać o drobnych szczegółach, bez których ten deser udać się nie może.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here